1: Institutet med lekmannadomare bygger på en arrogant och föråldrad syn på juridiken. Varför har vi inte lekmannakirurger, lekmannafysiker eller lekmannaqueerteoriprofessorer? För att det kräver kompetens.
Juridiskt beslutsfattande kräver också kompetens. Det kräver kunskaper, specialistkunskaper. Att sitta i domstol i ett brottmål handlar inte om att titta, riktigt noga, på den tilltalade och sedan med sitt sunda förnuft komma fram till om hon ”gjort det” eller inte. Det handlar om att applicera ofta tekniskt svårförståeliga regler och begrepp på verkliga situationer.
Fråga vem som helst vad ett ”åberopande” är, vad nödreglerna innebär, hur dagsböter räknas ut, vad compensatio lucri cum damno betyder. Det behövs kunskaper.
2: Juridiskt beslutsfattande handlar inte om social ingenjörskonst eller att uttrycka folkliga värderingar. Det handlar om att applicera förutsebara normer på nya fall utifrån de värderingar som ligger nedlagda i rättssystemet i sin helhet. Det är ofta svårt. Det kräver insyn i rättssystemet i sin helhet. Det kräver också utbildning, omdöme och integritet. Det kräver erfarenhet.
3: Kan någon ge ett gott exempel på när lekmannadomarna faktiskt gjort nytta? Jag kan, men vill helst inte, ge många exempel på motsatsen, när lekmannadomare velat fälla personer som sedan friats och som i en rättsstat borde friats. Här finns det förstås ett argument som tilltalar vissa av lekmannadomarnas försvarare: Fler personer borde fällas, även om det finns tvivel. Den inställningen är obehaglig.
4: Ett argument, sammanhängandes med de ovanstående och som kan uppfattas som elitistiskt bland jurist-bashers: Jurister fostras i rättssäkerhetsideal och förutsebarhetstanken under sin utbildning på ett sätt som få andra gör. Betydelsen av ”hellre fria än fälla” framstår som större för jurister än andra. Rättssäkerhetsvärderingarna ligger ofta djupt hos jurister och tenderar att få betydligt större vikt i avvägningar mot andra värderingar än hos gemene man. En sådan intellektuell och moralisk fostran är enligt min mening viktig för en god domare.
5: Nämndemannainstitutet bygger på en tanke om att jurister, eller i alla fall juristdomare, är avvikande från folket i övrigt. Men bortsett från den juridiska kompetensen så är jurister som folk är mest. Vi röstar, skaffar barn, blir förälskade, somnar framför teven, granskas av myndigheter, blir sjuka och arbetslösa och i slutändan så drabbas vi av samma snöpliga slut som alla andra. Vad mer specifikt är det som gör att juristen till skillnad från politikern antas vara diskvalificerad från att representera ”vanligt folk”? Vi jurister har olika bakgrund och värderingar. Vi är inte en homogen konservativ klump. Vi dricker inte blod tillsammans och vi röstar inte alla på M. Vi röstar på olika partier (även om jag i och för sig tror att extrempartierna är ganska ovanliga val bland juristdomarna – det kanske är sådana perspektiv som juristerna inte kan representera?) Vi är strejta eller gay, vi är ljusa eller mörka, ateister eller troende, närsynta eller skarpsynta. Jurister och domare är också en del av folket. Jag lovar.
6: Det är ett försvinnande fåtal fall där lekmannadomarna i praktiken har någon betydelse alls för den sakliga utgången av ett mål. I praktiken är det alltså främst som en symbol som vi har lekmän i domstolarna. Är det rimligt? Är det värt pengarna? Kan inte partierna hitta andra sätt att uttrycka sådana symboliska värden?
7: Som jurist FÅR jag inte vara nämndeman. Min kompetens gör att jag diskrimineras. Varför skall jag diskrimineras från att vara nämndeman bara för att jag har en utbildning? Är det förenligt med tanken att alla ämbeten skall utses efter påverkbara faktorer som förtjänst och kompetens?
8: Om det nu är så att det är väldigt viktigt med lekmän i domstolarna – varför har vi då inte bara lekmän i domstolarna? Varför inte införa folkdomstolar på riktigt? Det har prövats i andra länder. Med risiga resultat, i och för sig, men om man nu menar att en djupare förståelse av juridiken skall underkastas det folkliga inflytandet så är det kanske resultat som är acceptabla för att åstadkomma ett verkligt folkligt inflytande över även domstolarna. Eller?
9: Min uppfattning är att samhället behöver en funktionsfördelning och en maktfördelning. Domstolarna skall vara oavhängiga de strömningar som råder för stunden och skall, idealt, stå för en balanserad och neutral granskning utifrån av folkvalda i förväg och förutsebart nedlagda regler och principer.
I en sådan samhällsvision skall politiker inte sitta i domstolarna.
33 kommentarer
Comments feed for this article
juli 19, 2008 den 2:59 e m
Elisabeth
Jag kan bara instämma i ditt utförliga, kloka och välunderbyggda inlägg.
Enligt min erfarenhet är det vidare så att pratet om vikten av ”folklig förankring” (vad nu det ska innebära i det enskilda målet) och värdet av nämndemän mest kommer från nämndemännen själva (eller politiker i allmänhet). När jag talat med icke-nämndemän och icke-politiker har de tvärtom uttryck stor oro över att det sitter människor utan utbildning och juridiskt kunnande och dömer.
juli 19, 2008 den 3:43 e m
LibeRatio
Håller till fullo med dig! Jag har mycket svårt att se nyttan med att ha (avdankade) politiker i domstolarna. Precis som du skriver innehåller målen inte sällan svåra juridiska frågeställningar som kräver kompetens och som absolut inte får färgas av rådande politiska vindar. Naturligtvis finns det inga garantier för att inte jurister påverkas av politiken, men det är betydligt mer sannolikt att de håller sig till juridiken.
Det finns en, i mitt tycke, naiv tro på att allt blir bättre med folkligt inflytande. Men då ställer jag mig samma fråga som du under punkten 1: Varför finns det inga lekmannakirurger? Kanske skulle ha en representant från Landstinget till att ställa diagnos på patienterna istället för en utbildad läkare?
juli 20, 2008 den 3:45 e m
bobby
Det verkar som mitt inlägg i den förra nämndemannatråden verkligen tog skruv och satte fart på blogginnehavaren som nu har kommit på en väldig massa argument 🙂
juli 20, 2008 den 10:12 e m
Elisabeth
Men, bobby, ditt inlägg gick ju endast ut på att juristdomare kan vara lika omdömeslösa som nämndemän och det är väl ändå inget skäl att låta okunniga människor fatta mycket ingripande beslut över andra människor. Att det måhända kan finnas en och annan olämplig juristdomare kompenseras inte av att man sätter inkompetensen i högsätet. Det betyder i stället att rekryteringen till domartjänsterna bör förbättras.
juli 21, 2008 den 7:12 f m
PeO_W
http://peowagstrom.wordpress.com/2008/07/11/expertdyrkan/
Och återkomer vidare i frågan när jag har tid att skriva en hel blogg i ämnet igen.
juli 21, 2008 den 9:46 f m
Daniel
”bortsett från den juridiska kompetensen så är jurister som folk är mest.”
Nej, bortsett från den juridiska kompetensen så är jurister som folk ur den övre medelklassen är mest. Jag håller med om de flesta av dina argument, och tycker att det är problematiskt att det sitter pensionärer utan juridikkunskaper på uppdrag av politiska partier och dömer folk till fängelsestraff. Men kom inte och påstå att juristkåren skulle vara ett tvärsnitt av folket!
Övre medelklass är de allra flesta, och det är INTE de allra flesta som döms i våra domstolar.
juli 21, 2008 den 10:35 f m
Mårten
Vad får dig att tro att den övre medelklassen inte är som folk är mest? Och hur pass finkalibrerad social kvotering vore enligt dig önskvärd? Skall vi ha tre procent domare som växt up i hem med en bruttoinkomst mellan 300000-320000 och två procent i nästa segment, etc., för att ha en full representation av erfarenheter. Och varför är det just inkomsterna som skall spela roll? Varför inte etnisk tillhörighet, sjukdomar eller medlemskap i facket?
juli 21, 2008 den 12:17 e m
Daniel
”Vad får dig att tro att den övre medelklassen inte är som folk är mest?”
För att de har en annan klassbakgrund än folk i allmänhet, och framför allt en annan klassbakgrund än majoriteten av de som döms i våra domstolar.
”varför är det just inkomsterna som skall spela roll?”
Klass handlar inte i första hand om inkomst utan om bakgrund, värderingar, ställning i samhället.
Argumentet att jurister är som folk är mest för att ni också exempelvis skaffar barn, blir förälskade och kan drabbas av sjukdom och död bortser uppenbarligen från klassperspektivet och klasstillhörigheten hos den absoluta majoriteten jurister.
Därmed inte sagt att ni skulle döma ”fel” för det, jag är precis som du emot lekmannadomare och för juristdomare, och jag tror att många åtalade får en rättvisare bedömning i hovrätten än i tingsrätten, just på grund av professionalismen.
juli 21, 2008 den 1:07 e m
JTS
Juristdomarna brukar i alla fall hålla sig vakna under förhandlingarna, det måste väl ändå räknas som ett plus? Oavsett bakgrund i övrigt? Rimligtvis är det lättare att döma korrekt om man faktiskt tagit del av bevisningen…
juli 21, 2008 den 3:30 e m
Elisabeth
”För att de har en annan klassbakgrund än folk i allmänhet, och framför allt en annan klassbakgrund än majoriteten av de som döms i våra domstolar.”
Det var kanhända så förr, Daniel, men jag kan lova dig att det inte är så i dag. Jag har arbetat i domstol (ett antal tingsrätter samt en hovrätt) sedan 1989 och kan bara konstatera att vi jurister kommer från de mest skiftande förhållanden. Det är snarast så att pappas pojke född med guldsked i mun är obefintlig i domstolsvärlden. Jag gissar att han väljer en annan (mer lukrativ) bana. Själv är jag tapetserardotter. Av kollegerna är en bonnatös, en annan professorsson och en tredje dotter till en busschaufför.
Sedan kan jag i och för sig hålla med dig om att vi skiljer oss från brottslingarna men det är snarare genom att flertalet brottslingar begår sina brott p.g.a. psykisk problematik och inget annat och då blir talet om klass helt betydelselöst. Jag tror att framtiden kommer att visa att merparten av brotten har sin grund i ADHD och liknande. De politiska ögonen måste bara öppnas upp för denna möjlighet.
Skulle man dra ditt resonemang till sin spets skulle vi endast ha kriminella domare. Man skulle då dömas av sina likar. Ett sådant system tror jag inte att någon ”vanlig” medborgare vill ha.
juli 21, 2008 den 6:53 e m
Jurister och Nämndemän. « PeoWagstrom’s Weblog
[…] Jurister och Nämndemän. Expertdyrkaren har talat igen. […]
juli 21, 2008 den 9:23 e m
martenschultz
”Expertdyrkaren”? Fniss. Jag har ju ett grundmurat förakt för experter. Däremot uppskattar jag kompetens, yrkesskicklighet och kunskaper oavsett om det gäller fotbollsdomare, vanliga domare, kriminologer, kirurger eller förhörsledare.
Daniel: Det finns en jävla massa marxister eller fd marxister i domstolarna. Ett av våra justitieråd skrev en (spännande!) doktorsavhandling med marxistisk inriktning och det finns inte några uttalat konservativa eller liberala motsvarigheter. Nu är väl i och för sig marxism det kanske tydligaste exemplet på värderingar som är övre medelklass så det bekräftar kanske din tes men det överensstämmer i a f inte med den konservativa stereotypen.
juli 21, 2008 den 10:30 e m
Birgitta
Många av dina argument är övertygande. Dock; det finns inget förbud mot att vara juridiskt utbildad och samtidigt nämndeman. Är själv jur.kand och har tjänstgjort i såväl länsrätt som tingsrätt. Det enda man inte får enligt lagen är att mot ersättning företräda annan inför domstol eller vara anställd vid domstol eller polis e dyl yrke. Alla jurister utanför den sfären är valbara till nämndeman.
Till saken: I brottmål skiljer sig inte nämndemännens bedömning särskilt ofta från juristdomarens utom möjligen ibland vid straffmätning. I vårdnadsmål tror jag att det är en fördel med nämndemän. Det rör ju också oftast mer bedömningsfrågor än lagfrågor. I länsrätt kan enligt min erfarenhet det vara bra med nämndemän som har annan arbetslivserfarenhet än jurister, då de flesta mål handlar om överklagade beslut som rör sjukskrivning/arbetsförmåga eller a-kassa. Vid andra myndighetsbeslut, som ingriper i den enskildes liv, kan nämndemän också vara till nytta.
Således; gör inte det vanliga misstaget att endast fokusera på brottmål.
Till slut: Överbetona inte detta med politiker. De flesta av oss är lokala politiker på mycket blygsam nivå och skiljer oss inte heller från icke politiskt verksamma. Och även om vi själva alltid levt under välordnade förhållanden, så har vi ju haft olika yrken, som också gett oss kunskaper om andra förhållanden. Den svenska sjukan att alla grupper nödvändigt ska finnas representerade går lite väl långt.
juli 22, 2008 den 8:01 f m
Mårten
Birgitta: Bra synpunkter! Precis som du säger tänker jag mest på allmän domstol! (Och då mest på brottmålen också, även om jag sett nämndemännen i vårdnadsmål också – dock inte med upplyftande resultat.)
juli 22, 2008 den 8:14 f m
Elisabeth
PeoWagstrom,
sen har vi ju det här med kunskapsförakt också…
Nästa gång din bil går sönder tycker jag att du ska komma hem till mig så ska jag laga den åt dig. Jag kan visserligen inte mer om bilar än vad jag lärt genom att lyssna på Bosse Bildoktorn men det ska nog gå bra ändå ska du se.
juli 22, 2008 den 4:10 e m
Shirin
Både Du och Birgitta framför mycket kloka synpunkter. Jag har själv varit nämndeman under en kortare period och nu jobbar jag på domstol. Efter att ha sett situationen från båda sidor så att säga, är jag fortfarande mycket skeptisk till lekmannadomare. Det är dock två aspekter som jag har svårt att förena med din argumentation. En domarkarriär är lång och de som genomgår den jobbar ofta på annat håll tidvis, t.ex. som åklagare eller på byrå. Detta leder oundvikligen till att många (inte alla) domare är i medelåldern och dämed inte har den insikt i dagens förhållanden, bl.a. vad gäller den ungdomskultur/normer, språkbruk etc, som i vissa fall kan vara väsentlig i mål med yngre tilltalade. En annan aspekt är att jag inte har mött särkilt många jurister som är, enligt din beskrivning, ”mörka”. Det går inte att komma ifrån det faktum att gruppen svenskar med invandrarbakgrund inte är särskilt välrepresenterad i domarkåren. Jag vill inte uttala mig alltför säkert, men min erfarenhet är att de är bättre representerade bland lekmannadomare.
Dessa två tillkortakommanden i domarkåren har, som jag har sett i ett antal mål, lett till en bristande förståelse för andra gruppers situation och levnadssätt. Nu är det ju tyvärr så att även lekmannadomarna till större delen utgörs av äldre, etniskt svenska personer, men jag ser ändå en större reprsentation av yngre och personer med utländsk bakgrund bland lekmannadomare än vad jag gör i domarkåren.
juli 22, 2008 den 11:10 e m
Ia
Kul att du skrev mer om detta! Daniel har argumenterat åt mig.
Jag vet att det finns vänsterjurister, det är inte det.
”…flertalet brottslingar begår sina brott p.g.a. psykisk problematik och inget annat och då blir talet om klass helt betydelselöst.” Är det vanligt med brottslingar ur den övre medelklassen eller är det vanligare med brottslingar ur den lägre medelklassen alt. arbetarklassen? Alla erkänner ju inte klassbegreppen men om vi på socialistiskt vis håller oss till dem?
juli 23, 2008 den 8:49 f m
Elisabeth
Jag har svårt att besvara din fråga eftersom klassbegreppen är så föråldrade. De passade kanske in på gårdagens statiska samhälle men knappast i dagens mera flexibla. Det finns många människor som liksom faller utanför samtliga ”klasser”. (Dessutom tycker jag det är ett rätt otrevligt sätt att hantera människor på, att stoppa in dem i olika fack.)
Men – ska jag göra ett försök skulle jag definiera de brottslingar jag syftar på (frekventa återfallsförbrytare med ADHD eller liknande problematik) som klasslösa. De är långt under arbetarklassen. Många gånger kan man ana sig till att någon av deras föräldrar haft samma problem, vilket inte är så konstigt eftersom det finns en ärftlighet. Brotten har ofta sin grund i självmedicinering (amfetamin, alkohol). Det händer ofta att killar som suttit häktade berättar om hur illa de fungerat tidigare samt att de mår mycket bättre nu eftersom de fått medicin i häktet. Jag tror att många brott skulle kunna undvikas om vi inte vore så förtvivlat rädda för diagnoser och medicin. Om dessa människor kunde spåras upp och få hjälp i ett tidigt skede av livet tror jag att mycket lidande skulle kunna undvikas.
Åtgärder i någon slags klasstilhörighets namn och genom social ingenjörskonst tror jag däremot inte alls har någon verkan. Det är ju inte så att arbetarklassen är full av brottslingar, lika lite som att överklassen är snövit. De flesta människor som lever under knappa omständigheter skulle aldrig drömma om att begå brott och många rika vill ha mer. Brotten har andra orsaker och det är dem vi måste försöka finna.
juli 23, 2008 den 8:50 f m
Elisabeth
Obs!
Ovanstående inlägg var ett svar på Ia:s inlägg. (Glömde skriva det.)
juli 23, 2008 den 12:05 e m
Johan Richter
Jag antar att du darmed ar motstandare till jurysystem ocksa?
juli 23, 2008 den 4:40 e m
nisse
Richard Dawkins syn på dessa system
http://www.simonyi.ox.ac.uk/dawkins/WorldOfDawkins-archive/Dawkins/Work/Articles/1997-11-16trialbyjury.shtml
Nisse
juli 23, 2008 den 5:01 e m
nisse
Ytterligare synpunkter från ”utomlandet”:
http://www.cairn.info/revue-internationale-de-droit-penal-2001-1-page-313.htm
Själv så är jag inte övertygad åt något håll.
på samma sätt som värnplikt så kan det svenska systemet ha nyttiga sekundär effekter. iom att systemet blir mer expert betonat ju längre upp i systemet man kommer så ser jag kanske inte problemet med vissa ”lekmän” i början som ett så stort problem.
Lekmän ja, politiskt tillsatta…nja…inga jurister…nja..
Nisse
juli 23, 2008 den 5:06 e m
nisse
Suck, ursäkta alla dessa små poster men hittade ytterligare ett intressant fall.
Japan kommer tydligen att gå åt andra hållet gentemot vad som har avhandlats här och införa ett lekmanna system 2009
http://findarticles.com/p/articles/mi_m0NTN/is_73/ai_n21081530
-Nisse
juli 25, 2008 den 1:14 e m
Daniel
”Jag har svårt att besvara din fråga eftersom klassbegreppen är så föråldrade. De passade kanske in på gårdagens statiska samhälle men knappast i dagens mera flexibla. Det finns många människor som liksom faller utanför samtliga ”klasser”. (Dessutom tycker jag det är ett rätt otrevligt sätt att hantera människor på, att stoppa in dem i olika fack.)”
Det får vara hur otrevligt det vill, men utan strukturella modeller blir det mycket svårt att förstå samhället vi har omkring oss. Inte heller är det så att klassbegreppen skulle bli föråldrade bara för att den sociala rörligheten ökat.
Naturligtvis kan man välja att tolka klassbegreppet så stelbent att det verkar som om människor faller utanför. Å andra sidan, varför skulle man?
För övrigt är ADHD-problematiken ett utmärkt exempel på att klass visst har relevans. För VILKA människor med ADHD-problematik är det som dominerar bland fångarna? Vilka är det som framför allt trillar dit på amfetamin, börjar sno bilar osv?
Att påstå att de befinner sig ”under arbetarklassen” blottar en stor okunnighet om klassbegreppet. Klass definieras inte utifrån yrket enbart och absolut inte utifrån inkomsten, utan utifrån summan av en lång rad saker där uppväxten är en mycket viktig del.
Det har i liberala kretsar blivit populärt att tro att klass inte existerar (alternativt ”förlorat betydelse”) bara för att liberalen inte tycker att klass existerar.
Vi ser en gräsmatta, ni ser hundratusentals individuella grässtrån som liksom valt att vara gröna, lika långa och stå bredvid varandra.
juli 25, 2008 den 1:48 e m
Elisabeth
Men då måste du, Daniel, fundera över VARFÖR de med ADHD hör till det som du – men inte jag – kallar arbetarklass. Har de ADHD på grund av att de hör till arbetarklassen eller hör de till arbetarklassen på grund av sin ADHD? Jag menar att det är det senare som gäller. Då är det relevanta att se till att de får behandling för sitt problem. Det är irrelevant att behandla alla inom arbetarklassen (för problem de flesta inom klassen inte har och samtidigt som det inte enbart är människor med arbetarklassbakgrund som har ADHD).
”Naturligtvis kan man välja att tolka klassbegreppet så stelbent att det verkar som om människor faller utanför. Å andra sidan, varför skulle man?”
Nej, varför skulle man det, när man i stället kan vidga begreppen så att alla kan få en klass att höra till, allt för socialismens fortsbestånd. För hur skulle det gå om vi inte alla kunde ställa oss klass mot klass. Socialismen skulle falla ihop.
juli 26, 2008 den 9:46 f m
bobby
@elisabeth: jag syftade bara på tajmingen av mårtens inlägg, sen var det ett skämt, det var tråkigt att du tyckte att mitt inlägg ”bara” gick ut på att domare kan vara omdömeslösa också
juli 26, 2008 den 7:40 e m
Mårten
Mitt problem med klass är främst att det är så endimensionellt, så översimplifierat. Varför just klass, när det finns bokstavligen talat otaliga strukturella modeller att välja bland. Varför är mina föräldrars inkomst, deras marxism och deras prenumeration på DN (=övre medelklass) viktigare än andra saker?
augusti 28, 2008 den 6:47 f m
Nämndemän igen « Mårten Schultz.
[…] 28, 2008 in Uncategorized | Tags: nämndemän | Jag har ju tidigare varit kritisk (se här, här och här) mot nämndemannainstitutet och ser ju, som man gör när man redan har bildat sig […]
september 27, 2008 den 10:07 e m
Dolda bedömningsregler, förutfattade meningar och juristers utbildning « Hetta Ocean
[…] ett annat inlägg som argumenterar mot nämndemän framhåller Mårten att juridiskt beslutsfattande kräver […]
mars 27, 2009 den 7:59 e m
Nämndemanna-debacle. Igen « Mårten Schultz.
[…] in Uncategorized | Tags: nämndemän “Mårten, jag måste tacka dig för att du vågar kritisera det heliga nämndemannainstitutet. Om allmänheten bara visste vilken skada de kan göra i domstolarna skulle […]
mars 9, 2010 den 9:52 f m
Skrota nämndemännen « Migelle Wikström blogg
[…] (M) vill det. Här också (från SvD). Även inom den juridiska forskningen finns kritiker, t ex här, här, här, här och här. Sammantaget går det att skönja att de som inte vill ha […]
augusti 25, 2010 den 2:51 f m
Påverkar könet straffets längd? « Nonicoclolasos
[…] Se även ”Optimala straff efterlyses” samt Mårten Shultz inlägg ”Varför jag är emot lekmannadomare”. […]
augusti 3, 2011 den 3:20 e m
Att vara nämndeman, eller att inte vara det « VÄNSTRA STRANDEN
[…] också juridikprofessorn Mårten Schultz tidigare inlägg i […]