”Hon misshandlades svårt och skulle få ett stort skadestånd. Men nu slås det fast att hon inte får något – eftersom att hon rökte en joint vid brottstillfället.”
Så skriver Nyheter 24. Bakgrunden är en situation där en man misshandlat en kvinna och blivit dömd för detta. Mannen har också blivit dömd att betala skadestånd om 40 000 kronor till kvinnan. Om nu Nyheter 24 har rätt om detta för resten av artikeln är full av tokigheter.
Nyheter 24 fortsätter: ”Nu, två och ett halvt år efter misshandeln, slår dock brottsoffermyndigheten fast att hon inte ska få något skadestånd. Anledningen? Att kvinnan vid brottstillfället rökte en joint. Hon träffade nämligen två män för att röka, varpå den ene då misshandlade henne. Brottsoffermyndigheten slår fast att kvinnan ”i sällskap med annan person missbrukade narkotika” och att hon därmed utsatt sig för en ”ökad risk att skadas genom våldsbrott” och att hon därför inte ska få något skadestånd alls efter misshandeln.”
Det här är, vad vi numer kan kalla för, ett boisen-grepp: Vulgärjournalistik om juridik som söker klick genom att få människor att reta upp sig på det rättsliga maskineriet. Och, liksom i Boisen-fallet, vilar Nyheter 24:s artikel på felaktigheter och okunskap. Så här ligger det till.
Systemet mer ersättningar till brottsoffer är en trestegsraket. Först begär offret ersättning av brottslingen. I fall som detta tilldöms offret ersättning. Den kan hon försöka driva in med hjälp av KFM.
Brottslingen saknar inte sällan pengar. Då kan offret vända sig till sin hemförsäkrings överfallsskydd. Försäkringen betalar ut ersättning för offrets skada om den omfattas av försäkringens villkor. Den ersättning sin försäkringsbolaget i så fall betalar är en försäkringsersättning, inte ett skadestånd.
Försäkringen innehåller undantag, bland annat för situationer där en varit berusad t.ex. Bolagen vill inte betala pengar till försäkringstagare som inte varit aktsamma.
Om inte försäkringen betalar eller offret inte har någon försäkring kan hen vända sig till staten, Brottsoffermyndigheten. Myndigheten betalar inte ut skadestånd utan kan betala ut en särskild form av ersättning som hör till socialrättens område. Denna ersättning kallar brottsskadeersättning. Ersättningsformen har vissa likheter med skadeståndet och bedöms delvis på samma sätt, men det finns också väldigt stora skillnader.
En viktig skillnad är att brottsskadersättningssystemet innefattar en särskilt jämkningsregel. Denna jämkningsregel vilar på kriminalpolitiska hänsyn. Dessa hänsyn, anser lagstiftaren, ska bland annat innebära att den som skadats i samband med utövandet av ett brott eller i anslutning till ett brott får jämkad ersättning, ofta jämkad till noll kronor. För egen del tycker jag att denna regel ofta slår för hårt och att den är för oprecis, men så är nu regeln. (Se min kritik i fotnot 33 här.)
Om BROM betalar ut pengar så kan myndigheten ta över offrets rätt till skadestånd men enbart i den mån de två ersättningsformerna faktiskt överlappar varandra. T.ex. så utgår brottsskadeersättning för skador som inte medger skadestånd, som när barn bevittnar våld i hemmet.
Mot denna bakgrund kan konstateras att artikeln inte bara är helt missvisande genom sitt val av uttryck. Brottsoffermyndigheten betalar inte ut några skadestånd. Den är framför allt missvisande i sitt val av fiende. Myndigheten, åtminstone såvitt kan utläsas av artikeln, har beslutat precis som lagstiftaren tänkt sig.
Åter igen: Jag ser gärna att lagstiftaren tänker om eller i vart fall förtydligar regeln men det verkar inte vara aktuellt – trots att riksdagen alldeles inom kort kommer att rösta igenom förändringar av brottsskadelagen. (Ring en riksdagsledamot och klaga om ni tycker att det här borde ses över närmare.)
Surt, sade Nyheter 24, om Boisenbären.
*
Nyheter 24 har nu uppdaterat, ser jag precis efter jag publicerat det här. Det blev litet bättre med begreppen. Det görs dock samtidigt klart att detta beslut inte fattats i BROMs nämnd och alltså kan omprövas, vilket gör nyheten ännu konstigare.
3 kommentarer
Comments feed for this article
juni 4, 2014 den 1:31 e m
Björn Tjernström
Hej Mårten, hörde dig på radion igår och det var en trevlig bekantskap.
Gick därför in på din ”blog” och hamnade på inlägget om skadestånd vs brottoffersmyndigheten.
Du har säkert helt rätt i ditt juridiska resonemang, men som lekman och utan juridiskt utbildning tycker jag behandlingen av brottsoffret är stötande och jag är övertygad om att jag delar denna uppfattning med många.
Varför skall domstolarna överhuvudtaget döma ut skadestånd, då jag antar att det är långt ifrån ovanligt att förövaren inte har ekonomiska resurser att betala. Domstolen borde rimligtvis ha gjort en ansvarsbedömning och föreslagit ett rimligt skadestånd. Brottsoffret får sedan, om ersättning uteblir vända sig till sitt försäkringsbolag eller Brottsoffersmyndigheten, som gör en ny egen bedömning, som uppenbarligen kan skilja sig helt från domstolens beslut.
Vore det inte då inte lika bra att inte döma ut skadestånd utan att brottsoffret fick en ”tapperhetsmedalj” av brottsoffermyndigheten.
Med vänlig hälsning,
Björn Tjernström Rättshaverist ??
augusti 7, 2014 den 7:35 e m
Mårten Schultz
sent svar: lagen har delvis reformerats den 1 juli och blivit mer som du tycker den borde vara!
augusti 17, 2014 den 10:09 f m
Björn Tjernström
Hej igen!
Skulle vara spännande att jämföra vad som utdömts i skadestånd, av domstol, med vad den drabbade verkligen fått i ett tiotal misshandels- och våldtäkts-domar.
Med vänlig hälsning,
Björn