Förra veckan presenterades utredningen om den s.k. civilkuragelagen, Handlingspliktsutredningen. Lagen skulle göra det straffsanktionerat att inte ingripa när någon är i nöd om ett ingripande skulle kunna ske utan risk för egen liv eller hälsa. Så tänkte sig i alla fall beställaren, de politiker som tagit initiativ till utredningen.
Utredningen kom emellertid till resultatet att något straffbud inte borde införas. Inte bara det: Utredaren – en på alla sätt förträfflig jurist – passade på att förklara i Dagens Nyheter redan på morgonen innan utredningen presenterats att han inte ansåg att någon civilkuragelagstiftning av det av politikerna efterlysta slaget borde införas. Få politiska förslag har drabbas av en sådan smäll i ansiktet innan det ens hunnit presenteras, dessutom utdelad av utredaren själv. Dessutom delades inställningen av flera ledande opinionsbildare. Dessa journalister har varit kritiska sedan länge. DN:s ledare sågade civilkurageförslaget långt innan det presenterats och har ägnat många raljanta tecken åt den bakomliggande politiska viljan.
Men den offentliga kritiken mot tanken på en civilkuragelag är i hög grad orättvis och oanalyserad.
Tag iakttagelsen från Orättens rötter (i Moderna tider 1995/96), Zarembas mäktiga anklagelseakt mot den svenska rättskulturen: Är det inte något principiellt vidrigt i att svensk rätt inte betraktar det som kriminellt att titta på ett barn som drunknar i en vattenpöl, om barnet kan räddas med en mycket ringa insats?
Zaremba har naturligtvis rätt. Det är principiellt vidrigt att ett sådant beteende inte är straffsanktionerat. Det är denna principiella brist i rättssystemet som en civilkuragelagstiftning försöker rätta till. Det finns ingen seriös bedömare, allra minst i riksdagen, som vill skapa en straffsanktionerad plikt för någon att ingripa i en uppgörelse mellan kriminella gäng där kulorna viner. Ingen anser att jag ska behöva slänga mig in i ett övertänt hus för att rädda en instängd person. Vad som eftersträvas av förespråkarna är en regel som åstadkommer en plikt att bistå andra i nöd när ett uppfyllande av plikten inte medför en uppenbar risk för liv och hälsa. Kritikerna mot idén på en handlingsplikt i nödsituationer tenderar att missa detta.
Den mer seriösa kritiken mot lagförslaget, och den underliggande värderingen, har utgått från olika argument. Lejonparten av dessa argument har varit ur luften tagna spekulationer om hur människors beteende kan tänkas påverkas av en lag av den ena eller andra sorten. Vissa spekulationer har sökt stöd i rättsjämförelser som antas visa att i andra länder, där civilkuragelagstiftning finns, så har den inte medfört just några iakttagbara effekter. Värdet av en sådan jämförelse är dock lågt om man inte beaktar en helt omöjlig mängd variabler; sociala, kulturella, rättskulturella, och andra skillnader måste vägas in för att jämförelsen ska ha relevans. Andra gissningslekar, som också förekommer i utredningen, tar sikte på att ett förbud mot det extremt klandervärda icke-ingripandet i nödsituationer kan medföra att människor inte skulle våga vittna. Om detta vet vi förstås inte ett dugg idag.
Den viktigaste invändningen utgår dock från en närmast rättsfilosofisk utgångspunkt. Kritikerna mot civilkuragelagstanken, ofta från liberalt håll, säger så här: Det finns en grundläggande skillnad mellan att förbjuda aktiva handlingar – som att dränka någon – och att förbjuda frånvaron av handlingar – som att inte ingripa när någon drunknar. När det gäller aktiva handlingar är det moraliskt motiverat att kriminalisera sådana om de skadar någon. Som stöd för denna tanke hämtas näring i John Stuart Mills berömda harm-principle (skadeprincipen): ”the only purpose for which power may be rightfully exercised over any member of a civilized community, against his will, is to prevent harm to others. His own good, either physical or moral, is not sufficient warrant”. (Ur On Liberty.)
Mill-citatet i sig säger dock inget om vad det ska anses innebära att skada någon annan. Skadar jag det barn som drunknar och som jag kan rädda? Den frågan innefattar flera moment: Att en skada uppstår och att skadan på något vis orsakats av mig. Det är förhoppningsvis uppenbart att en skada – ja, en tragedi – inträffar om barnet drunknar. Det centrala elementet i frågan är om det är om jag, jag som bara tittar på, skadar barnet. Annorlunda uttryckt: Orsakar jag att barnet dör när jag inte ingriper för att rädda?
Mills skadeprincip kräver en uppfattning om vad vi ska lägga för innebörd i orsaksbegreppet. I juridikens värld i övrigt har vi inga problem med att betrakta en frånvaro av ett beteende eller en faktor som en orsak till en skada. Badvakten som underlåter att ingripa när någon drunknar är en orsak till döden. När juridiken ansvarsmässigt skiljer mellan att aktivt orsaka en effekt (att dränka någon) från att inte hedja en effekt (att inte rädda den som drunknar) så görs det inte inom bedömningen av om den klandervärda personen orsakat skadan eller inte. Skillnaden mellan den aktiva handlingen och passiviteten måste göras på något annat sätt.
Det menade John Stuart Mill också för övrigt. Om orsakssamband skrev Mill: ”The cause, then, philosophically speaking, is the sum total of the conditions, positive and negative taken together; the whole of the contingencies of every description, which being realised, the consequent invariably follows”. Faktum är att det inte går att ens formulera ett orsaksbegrepp som gör skillnad mellan det aktiva och det passiva. En underlåtenhet kan mycket väl vara en orsak till en skada, såväl juridiskt som filosofiskt. Även frånvaron av en handling kan skada någon. Mills skadeprincip står inte i sig i vägen för en kriminalisering av en underlåtenhet att ingripa för att hjälpa nödställda.
En underlåtenhet är frånvaron av ett påbjudet handlande. Det finns anledning att påminna om att underlåtenhet bara är ett ord, en etikett, som vi sätter på frånvaron av ett handlande som är klandervärt – ur moralisk eller juridisk synvinkel. Det som vi benämner som en underlåtenhet kan i princip alltid omformuleras som en klandervärd handling. Underlåtenhetsformuleringen: ”Mamman underlät att ge sin dotter tillräckligt med mat och denna underlåtenhet orsakade att barnet svalt ihjäl” kan lätt ersättas med en formulering i aktiva termer som tar sikte på samma händelse: ”Mammans slarv med att tillse att dottern fick tillräckligt med mat orsakade att barnet svalt ihjäl”.
Det finns inga allmänna svar på om en civilkuragelag bör införas eller inte. Ett förslag måste istället utvärderas konkret, utifrån det faktiska förslagets innebörd. Handlingspliktsutredningen presenterar motvilligt ett sådant förslag, för hur en regel skulle kunna formuleras. Som det sägs i pressmeddelandet: ”Böter eller fängelse i upp till två år ska enligt modellen kunna följa för den som låter bli att bistå någon som befinner sig i allvarlig fara för liv, hälsa eller trygghet till person. Ansvar ska utdömas bara om underlåtenheten med hänsyn till omständigheterna är uppenbart oförsvarlig. Härigenom tydliggörs att den som av fruktan för sin egen säkerhet avstår från att ingripa inte riskerar att straffas.” Det är ett bra förslag, balanserat och försiktigt. Förslaget medför inte några dramatiska inskränkningar i vår negativa frihet, d.v.s. friheten att få göra vad vi vill utan att riskera att straffas. Som förslaget är formulerat finns det inte heller några direkta rättssäkerhetsrisker, i vart fall inte som det framtonar vid en läsning av texten.
Civilkurage är inget man kan lagstifta fram, sägs det ibland. Moralen undandrar sig lagstiftarens påverkande makt. Det är inte säkert att det är sant. Vi vet erfarenhetsmässigt att människors beteende kan påverkas av lagstiftning. Det framstår dessutom knappast på förhand självklart att inte någon enda person kan tänkas påverkas att rädda en annan människas liv om en handlingsplikt av detta slag införs. Och – handen på hjärtat – räcker det inte med att en enda person räddas för att lagen ska vara motiverad om det inte finns några betydande risker för orimliga bestraffningar?
Till syvende og sidst måste vi återvända till Zarembas fråga: Är det inte något fundamentalt fel på en rättsordning som inte betraktar det som förbjudet för den som tittar på när ett barn dör, om barnet kan räddas med ett snabbt handtag? Och är inte denna principiella brist i sig något som i sig motiverar en lagändring?
9 kommentarer
Comments feed for this article
mars 14, 2011 den 3:44 e m
Skyldighet att hjälpa
[…] Mårten Schultz välskrivna blogg i detta ämne. Dela med […]
mars 14, 2011 den 4:33 e m
mikaelf
För en tid sedan läste jag även Olle Abrahamssons artikel i SvJT 2011 s. 1 som publicerades långt innan hans utredningen presenterades idag. Redan där kunde man misstänka varthän det barkade.
mars 14, 2011 den 5:52 e m
juristtankar
Spännande inlägg, Mårten!
Jag har blivit nödgad att skaffa mig ett konto enbart för att kunna kommentera hos dig; det är tråkigt att du inte kunde ha kvar ”fria kommentarer” då debatten ofta kunde bli långa. Det var mer levande.
Nåväl. Det finns ju tillfällen då det redan idag råder handlingsplikt och det hade varit intressant att se om du jämförde skälen för dessa. Utan att ha kontrollerat det, sägs att läkare och poliser har handlingsplikt även utanför tjänsten. Du vet säkert om det är korrekt eller inte; kanske faller det inom ”god läkarsed” och motsvarande. Det vet jag inte. Jag tvivlar i och för sig på att det är straffbelagt, men har inte tid att undersöka saken.
I försäkringsrätten gäller ju den – i och för sig något annorlunda – ”räddningsplikten” som väl knappast är en handlingsplikt i den meningen som du diskuterar det här. Med ett öppet sinne och god fantasi hittar man avarter av rättsinstitut både här och där.
I sjörätten gäller ju sedan länge en plikt att bistå vid sjönöd (faktiskt ända sedan Sveriges första sjölag av år 1667) som överlevt fram tills idag. Låt vara att Sverige – till skillnad från bl.a. Danmark och Norge – först straffbelade uraktlåtenhet att bistå personer i nöd år 1912 genom införande av 1910 års bärgningskonvention. Tidigare straffades i synnerhet befälhavaren för ev. underlåtenhet att säkra egen last m.m. Samtidigt ändrades också kravet från att ”slippa bistå” om det utgjorde en ”fara” till att utgöra en ”allvarlig fara”, dels eftersom konventionen stadgade så, dels eftersom det var i enlighet med ”vårt allmänna rättsmedvetande” (Prop. nr 26, 1912, s 24). Det påtalas att ”fara är det nästan jämt” och att man inte skulle kunna undgå sin plikt att hjälpa till enbart för att det var farligt.
Till sjöss har det sedan länge varit en allmän princip som har klarat sig ifrån starka åsikter. Kanske sammanfaller det med det försvinnande fåtal som debatterar sjörätt i allmänhet? Principen ses snarare som självklar – även i dessa dagar när säkerheten är långt bättre och kvalificerad hjälp sällan är allt för långt bort.
Av det sagda vill jag instämma i din analys. Diskussionen har handlat om fel saker, som så ofta är fallet när man inte sätter sig in i det som sägs, utan utgår ifrån det man tror har sagts.
I all hast, med stor vördnad och ödmjukhet.
//Alex
mars 15, 2011 den 8:55 f m
Handling och underlåtenhet | Martin Sunnqvist
[…] underlåtenhet i bland bör vara lika straffbar som handling. Men Mårten Schultz hann före, se här, dessutom med en rättsfilosofisk analys av […]
mars 18, 2011 den 10:05 e m
Morgonsur
Personligen är jag starkt emot en civilkuragelag. Inte för att jag i sak anser det rätt att låta småbarn drunkna – utan för att jag anser det onödigt att införa lagar som reglerar varje självklar detalj i samhället.
Likväl som vi inte behöver lagstifta om hur många gånger man behöver tugga maten innan man sväljer behöver vi inte lagstadgade krav på innehav av empati. Den som saknar sådan kommer sannolikt inte att skaffa sig en egen ”sån där empati” bara för att det är ”lag på det numera.”
Lagar som reglerar människors psykiska status, rena självklarheter och som dessutom endast är applicerbara efter fullbordat faktum fyller ingen som helst funktion.
Låt ”domstolen allmänheten” döma eventuellt själssvaga, fega eller omoraliska medmänniskor i den synnerligen effektiva domstolen ”massmedia”. Den må vi svära över, men detta är verkligen ett fall där den har en viktig funktion att fylla…
mars 18, 2011 den 10:08 e m
Morgonsur
Jo, och det finns några kloka ord att bifoga ärendet:
”Om det inte är absolut nödvändigt att införa en lag är det absolut nödvändigt att inte göra det.”
mars 26, 2011 den 4:04 f m
Om det blir straffbart att inte gripa in « Nonicoclolasos
[…] Mårten Schultz tar en närmare titt på den kritik som har framförts mot förslaget om en s.k. civilkuragelag, att det ska bli straffbart att underlåta att gripa in i ett läge där man kan göra gott utan större kostnad för en själv. Jag finner särskilt ett filosofiskt resonemang intressant: […]
september 14, 2012 den 5:32 e m
Carl Johan Rehbinder
För det första vill jag påpeka att jag har en enorm respekt för ditt juridiska kunnande och din kompass, och att jag ofta är enig med dig i många frågor. Dock ej denna gång.
Det är signifikativt att du citerar Mill, och diskuterar utifrån ett liberalt perspektiv, eftersom du uppenbarligen vet att det största motståndet mot en sådan lag kommer från just liberalt håll.
Jag är dock inte övertygad. Jag tror att en sådan lag skulle få ytterst begränsad positiv effekt, vilket du själv erkänner i kvasiargumentet ”Och – handen på hjärtat – räcker det inte med att en enda person räddas för att lagen ska vara motiverad om det inte finns några betydande risker för orimliga bestraffningar?”.
Jag tycker dessutom att du alltför lätt förfaller till emotionella argument av typen ”men tänk på barnen”, och det känns faktiskt lite kladdigt, inte helt äkta, så där så att jag nästan börjar misstänka att det är ett beställningsjobb. Men jag är säkert paranoid.
Och det känns också som att den enda effekt en sån här lag kan få är att hämnden blir bättre. Det kan i bästa fall leda till ett hårdare straff, och det tilltalar vår känsla för att en starkare hämndaktion kan utdelas.
Tyvärr tror jag som sagt att en sån här lag är fullkomligt onödig och verkningslös. Jag tycker att en bättre väg att gå är positiva incitament – att man på något trevligt sätt belönar folk som ingriper, snarare än att straffa dem som inte gör det.
Dessutom bör införande av nya lagar ha ett starkare motiv än så. Ju fler lagar, desto svårare blir det för vanligt folk (d.v.s. vi som inte är jurister) att hålla reda på vad man får eller inte får, och då blir det lätt att man tar det säkra för det osäkra, och så blir det fel hur man än gör.
Det är väldigt svårt att föreställa sig att folk skulle skita i att anmäla – och just därför är det absurt att ha en lag på att man måste anmäla. Vem skulle sätta dit vem? Hur ska man kunna bevisa att någon bevittnat ett brott, men struntat i att anmäla? Kameraövervakning? Är det då inte det viktigaste att faktiskt sätta dit den faktiska brottslingen, snarare än de som är så jävla fega att de inte gör något för att stoppa det?
Jag tycker att en av kommentarerna här är väldigt bra:
“Om det inte är absolut nödvändigt att införa en lag är det absolut nödvändigt att inte göra det.”
september 17, 2012 den 7:20 f m
Mårten Schultz
Min poäng är inte emotionell utan moralisk: Även om en lag inte leder till effekter kan den ändå vara legitim eller till och med tillrådlig.