För någon vecka sedan var jag och föreläste om domstolarna och nya media för skånska hovrätten. Trots att min dator pajjade på väg ned och skapade onödig presentationsteknikstress var det trevligt. Många höll sig vakna trots kombinationen Mårten och fredageftermiddag.

En av deltagarna var tf assessorn, tillika doktoranden, Martin Sunnqvist. Martin tycks ha tagit intryck av mina propåer om att domare borde starta en blogg för att ge en annan bild av juridiken än den man får i vanliga media, men också för att uppfylla de rekommendationer om medial proaktivitet som framförs i den s.k. förtroendeutredningen. Domare har ett ansvar för att försvara rättsstaten, framhöll jag pomöst.

Martin cerkar inte ha låtit sig avskräckas av det pompösa anslaget. Han har nu startat en blogg som tar upp rättsliga frågor utifrån ett domarperspektiv (finns här). Och han går ut hårt, med bland annat en lysande uppgörelse med begreppet ”rättskedjan” och en intressant genomgång av lagprövning och rättigheter. Obligatorisk läsning denna dag av maktdelning.

Annons