Det måste vara medial rötmånad, med hänsyn till vilka märkliga debattartiklar som tidningarna tar in. Som denna i dagens SvD. Eller som debattartikeln från Anders Ahlberg och Anette Novak (redaktörer för två olika tidningar) i DN häromdagen om justitiekanslerns praxis när det gäller ersättning till personer som varit frihetsberövade. Ahlbergs och Novaks artikel har idag fått gehör hos JK, som glatt säger sig välkomna den debatt som redaktörerna öppnar för. Det är synd. Redaktörernas debattartikel borde nämligen helst glömmas fort eller avskrivas som ett sådant feltänk som kan uppstå i tropisk hetta.
Redaktörernas poäng är att JK:s praxis att betala ut högre ersättningar till de frihetsberövade som skadats särskilt mycket efter att medieexponerats i samband med frihetsberövandet är fel. Det är fel eftersom bara medierna själva skall ta ansvar för publiceringarna.
Redaktörerna berör inte skälen bakom lagstiftningen. JK betalar ut ersättningar till den som skadats genom att ha suttit frihetsberövad utan tillräckliga skäl: Personer som häktas men frias, personer som häktas men inte åtalas, personer som frias efter resning. Tanken bakom ersättningen är att om rättsväsendet kränker en människas frihet genom att låsa in henne utan skäl så skall rättsväsendet, staten alltså, ersätta den skada som därmed orsakats. Och den skadan blir förstås större om medierna bidragit till att göra den som skall betraktas som oskyldig allmänt känd som misstänkt för brott: Påverkandet av den personliga integriteten blir större. Publicitetsskadan kvarstår ofta(st?) även om medierna också redogör för frisläppandet. Ingen rök utan eld.
Redaktörerna redogör inte över huvud taget för hur en skadeståndsbestämning skall göras om man inte få beakta den faktiska skadan. Nu är i och för sig kränkningsskadeståndet en speciell form av skadeståndet – men även kränkningar bedöms utifrån antaganden om en faktisk skada, om än på ett abstrakt sätt (vilket jag beskriver i min bok Kränkning, 2008, kap. 2). Om staten på ett ansvarsgrundande sätt orsakar någon en skada, som sedan förvärras av andra aktörer (medier), så är det självklart att staten skall ersätta skadan.
Redaktörerna menar att det bara är medierna själva som skall ta ansvar för publicitetsskadorna. Den åsikten, måste man komma ihåg, framförs mot en bakgrund av ett rättssystem som i hög grad gör medier immuna för just det ansvaret. Det finns brister i tryckfrihetsrättens integritetsskydd. Stora hål.
Det visade sig nyligen tydligt i avgörandet rörande den helt oskyldiga person som begärt ersättning för förtal efter att med namn hängts ut som misstänkt för mordet på Anna Lindh – ingen ersättning utgick. Avgörandet visar på hur svagt integritetsskyddet vid publicitetsskador ofta är, vilket delvis är en följd av att svensk rätt låter ärekränkningsreglerna bära bördan för att skydda integriteten. Den bördan klarar inte ärekränkningsreglerna av. Det finns enligt min mening inget tvivel om att svensk rätt inte uppfyller de krav som Europakonventionen härvid ställer upp.
Redaktörerna nämnet inte ordet integritet i sin artikel. Deras uppfattning är att oskyldiga människor som frihetsberövas får räkna med att kränkas av tidningar utan att i realiteten ha någon möjlighet till upprättelse annat än i de extrema fallen – vare från medierna eller från staten.
Denna inställning bör vi ta med oss som en påminnelse om hur integritetsskyddet värderas i dagens svenska medielandskap. Om det nu är så att det bara är medierna som skall ta ansvar för publiceringarna så måste vi öppna upp för ökade möjligheter att få upprättelse från medierna. I andra rättsordningar diskuteras om Europakonventionens integritetsskyddsregel skall kunna ha direkt tillämpning mot medier (och andra). På sikt bör kanske vi överväga en sådan utveckling – eller andra former av ett starkare skydd mot medierna – även i svensk rätt.
En sådan reflektionsprocess skyndas på av det underliggande budskapet i JK:s svar till redaktörerna idag. Anna Skarhed säger att hon vill se över skadeståndsbedömningen i dessa fall och säger att ”[m]an kan diskutera om det allmänna ska bära det ekonomiska ansvaret för en publicitetsskada, men det har alltså lagstiftaren ansett.” Det kan man i och för sig diskutera. Men en sådan diskussion bör inte föras utan att samtidigt frågan om hur offrens upprättelse från medierna skall kunna stärkas.
Integritetsskyddet stretar i motvind. Det underliggande budskapet i Ahlbergs, Novaks och Skarheds debattartiklar hintar om att den motvinden är på väg att tillta ytterligare.
4 kommentarer
Comments feed for this article
juli 22, 2010 den 12:04 e m
Hans
Har bara läst ditt inlägg och inte SVD men det hela är ju uppenbart som du skriver, märkligt att sån där andrahandsverkan (eller vad vi ska kalla det) tas hänsyn till i såna här fall, dessutom gör man det ju inte i alla upptänkliga fall på samma sätt som tydligen pga medias utökanden av de onödiga problemen.
En häktning kan innebära helt katastrofala förluster och exempel på det finns. Häktningen kan komma vid en affärsmässigt maximalt ogynnsam tidpunkt och åklagare/försvarare begriper sällan att hjälpa till.
Har inte hittat exempel på att JK bryr sig det minsta om sånt.
Jag anser f.ö. att JK är en av våra korruperade instanser.
juli 25, 2010 den 7:31 e m
Johan L
Läser din blogg med stor förnöjelse. Praktiserade själv vid ECHR på den tiden Palme kallade den ”Petréns lekstuga”. Antar att de bägge hade en poäng på den tiden, men mycket vatten har runnit under broarna… Två frågor:
1. Du nämner att man diskuterar medias ansvar utifrån integritetsklausulen. Hur ser du på de möjliga konsekvenserna (inbegripet ersättningsansvar) av att de och andra icke-fördragsslutande parter skulle kunna kan hållas till ansvar enligt konventionen?
2. Det verkar som om artikelförfattarna och du och JK snackar förbi varandra (kul att tre parter kan lyckas med det. So much for Hegel).
I samma sekund som media rapporterar ett gripande som går att identifiera, är olika bloggar/sajter/forum där och talar om vem det är. Det enda alternativet vore att tvinga ”medierna” att skapa en slags mall enligt: ”Grov misshandel i x-stad (exakt just x-stad, inte västra/södra, etc. Sverige) där 2 misstänkta (man kan ifrågasätta om antalet får anges, eftersom det kan vara en identifierande faktor) har gripits av polisen. Punkt slut. Inget mer. Naturligtvis inte datum eller liknande. Och om gripandet/häktningen/åtalet inte leder vidare, men personen har hängts ut i en av ovanstående bloggar, uppstår alltså ansvar för svenska staten? Eller har jag missförstått dig totalt? Hoppas jag.
juli 26, 2010 den 6:38 f m
Nils Grundberg
Hej Mårten! Tack för en bra blogg. Men det är svårt att hålla koll på allt man vill läsa, trots RSS. Det vore kul att få läsa dina intressanta tankar på Twitter. Jag försökte skapa en lista för twittrande svenska jurister men det var svårt, det finns knappt några.
Jag tycker det är viktigt att fler jurister är ”öppna” och pratar om juridik, du gör ett bra jobb!
Du hittar listan på http://twitter.com/nilsgrundberg
/Nils
juli 29, 2010 den 7:12 f m
Mårten Schultz
Hej Johan och Nils – tack!
Johan, dina frågor. 1: Jag gissar att du menar hur jag tror om prognosen att en enskild skulle kunna erhålla skadestånd direkt på grundval av konventionen från t.ex. en ansvarig utgivare eller en tidning. I nuläget är den prognosen dåligt efter HD:s avgörande i NJA 2007 s. 747 (Trygg Hansa-målet). Men det kan möjligen ändras. Jag skisserar några sådana möjligheter i en artikel i kommande SvJT (någon gång under hösten). 2: Den fråga du här tar upp är central för hur integritetstfrågor skall behandlas i de här fallen i framtiden. Idag lever ju medierna i ett samspel med Internet-företeelser som bloggar (Fria Nyheter, Politiskt Inkorrekt), diskussionsfora (Flashback) och sociala media som FB. Hur detta samspel skall kunna fångas in av rimliga integritetsskyddsregler är kanske den största utmaningen för juridiken av de alla: Det är inte bara storebror som ser oss utan även lillasyster – och lillasyster kan idag få sin blogg länkad från DN genom tjänster som Twingly. Hur denna relation skall regleras är svårt att säga. Men ur frihetsberövandelagstiftningens perspektiv måste i vilket fall all publicering som är skadlig kunna beaktas – vare sig det är i Expressen eller ”publicering” på Flashback. Antar jag