Justitieministern ryter till mot Stockholmspolisen i samband med utredningen av rånet i Västberga. (Här finns det senaste. Och här en välformulerad kommentar.) Polisen har läckt igen. Polisläckorna är ett problem på många sätt. Det är ett problem eftersom de kan sabotera eller försvåra utredningarna. Det är ett problem eftersom det kan ge misstänkta personer ett orättvist underläge tidigt i en process. Och det är också ett problem eftersom det underminerar meddelarfrihetens ställning i tryckfrihetsrätten.
För det är ju så att den här typen av läckor skyddas i grundlagen. Till och med om läckorna jobbat mot betalning av tidningarna. Det är en orimlig ordning. Meddelarfriheten behöver här ses över. Justitiedepartementet skickade alldeles nyss över en lagrådsremiss som behandlade just meddelarfriheten, men ur andra perspektiv. Men det kommer fler chanser.
Förmodligen ganska snart.
7 kommentarer
Comments feed for this article
september 30, 2009 den 3:20 e m
profanum_vulgus
Är det inte snarare så att det är meddelarskyddet som är problemet. Poliserna har ju sekretess som bryter meddelarfriheten. De är alltså inte fria att meddela media. Men meddelarskyddet gör att man inte får efterforska vem som lämnat informationen trots att denne inte fått göra det.
Man är ute på farlig mark om man ska börja redigera i detta. Även om det är ett jävla oskick av snutarna så kommer man ju även att förhindra dem de tillfällen så de läcker saker som bör läcka ut.
oktober 2, 2009 den 9:32 f m
Fokus
[…] Mårten Schultz skriver att “Polisläckorna är ett problem på många sätt. Det är ett problem eftersom de kan sabotera eller försvåra utredningarna. Det är ett problem eftersom det kan ge misstänkta personer ett orättvist underläge tidigt i en process. Och det är också ett problem eftersom det underminerar meddelarfrihetens ställning i tryckfrihetsrätten. För det är ju så att den här typen av läckor skyddas i grundlagen. Till och med om läckorna jobbat mot betalning av tidningarna. Det är en orimlig ordning.” […]
oktober 3, 2009 den 8:49 f m
Goodwin Strawman
Är det inte så att justitieministern borde vara återhållsam när någon använder sig av den grundlagsskyddade meddelarfriheten? Ask snuddar vid ministerstyre på detta sätt.
oktober 3, 2009 den 7:22 e m
Mårten
Goodwin: Du har rätt! Som meddelarfriheten ser ut nu tangerar det vad regeln tillåter, som det brukar tolkas.
Regeln borde dock ändras men då får man göra det…
oktober 6, 2009 den 9:47 f m
profanum_vulgus
Mårten:
Men meddelarfriheten bryter ju polisläckorna mot. Det är ju meddelarskyddet som gör polisläckorna svåra att stävja.
oktober 6, 2009 den 10:23 f m
martenschultz
Prof: Hur menar du? Om man skulle få reda på vem som skvallrar så skulle det ändå inte gå att stoppa personen och förmodligen inte ens omplacera henne.
oktober 6, 2009 den 10:23 f m
martenschultz
Med andra ord samverkar efterforskningsförbudet med förbudet mot sanktioner till att skapa den ohållbara situationen.