Dagens DN-ledare sågar Krister Thelins utredning (som jag skrev om igår) som beskrivs som ett uttryck för ”säkerhetsande”. Det klingar generande studentikost. Och då är ändå neologismen i rubriken det fyndigaste i ledaren.

De personer som vistats litet i domstolar, eller har förståelse för situationerna som där uppstår, ser annorlunda på det än förskansade journalister. Domare ser behovet av att säkra förhandlingssalarna. Även åklagare, som nog utsätts för mer hot än domarna, uttrycker sig positivt om utredningen. Och Maria Abrahamsson skriver träffsäkert om de bortglömda säkerhetbehoven – nämligen de åtalades rätt att slippa hot.

Angående DN undrar jag hur det kommer sig att tidningen, där det trots allt rör sig betydligt färre  brottslingar och desparata människor än på domstolarna, har så mycket mer rigorösa säkerhetskontroller än just domstolarna. Redaktionen på DN är en borg jämfört med de flesta tingsrätter. Och testa att jämföra hitta.se-sökningar på fem DN-redaktörer med fem domare.

Säkerhetsandet sker visst även på DN-borgen.