Inte för att vara otacksam här men tanken på att en samling våldsbrottsdömda nynazister tar på sig att hålla ordningen känns som att låta pyromanen sköta brandkåren: Visst är det bra med egna erfarenheter men vissa erfarenheter främjar knappast tryggheten.

Den nazistiskta organisationen Svenska motståndsrörelsen har tagit på sig väktarrollen när det gäller att bevaka pedofiler. Rörelsen har börjat patrullera runt skolor där kända pedofiler synts till (enligt rykten). Organisationen ska också skapa en hemsida där dömda pedofilers hemvist ska framgå. Som ett Hitta.se för pedofiler, säger talespersonen. Svenska Dagbladet skriver idag om hemsidesprojektet under rubriken ”Kan fällas för förtal”. JK har intervjuats och han meddelar att även sanna uppgifter kan utgöra förtal men att de oftast inte gör det eftersom sanningen tenderar att göra i och för sig kränkande uppgifter försvarliga.

Sanningen är att det sannolikt är väldigt osannolikt att sanna uppgifter som inskränker sig till redogörelse för brotten och uppgifter om adresser kan leda till ansvar för förtal. Inte heller torde de kunna leda till ansvar enligt personuppgiftslagen. Om det får konsekvenser i form av brott mot dömda sexualbrottslingar kan det finnas anledning för lagstiftaren att se över kriminaliseringen. Fram tills dess får vi nog betrakta det obehag som dömda brottslingar utsätts för av hämndlystna aktivister som ett pris för det fria ordet.

Annonser