Adatusson i TV8 ikväll verkar spännande:

 I säsongspremiären av Adaktusson undrar vi varför svenska domare får sitta kvar trots att de dömts för allvarliga brott. Är det rimligt att brottslingar dömer andra?

På sistone har yrkesverksamma domare i tingsrätter och hovrätter dömts för bland annat sexbrott och rattfylla – trots det får de behålla sina jobb. Likhet inför lagen är grundläggande i varje rättssamhälle, samtidigt är de som dömer i landets domstolar i princip oavsättliga.

I säsongspremiären av Adaktusson berättar journalisten Karin Swärd den osannolika historien om en domare i Ångermanlands tingsrätt som nyligen åtalats för tjänstefel i 17 fall. Dessutom pågår flera andra förundersökningar där samme domare anklagas för allvarliga brott – ändå fortsätter han att döma i tunga rättsfall som exempelvis mord, misshandel och ekonomisk brottslighet.

Går det att upprätthålla rättssäkerheten med domare som är brottsmisstänkta? Vad händer med tilltron till domstolarna om högt uppsatta domare själva är dömda för grov brottslighet? Är det rimligt att de som dömer andra, själva kan bryta mot lagen och ändå behålla jobbet?

Gäster i studion är: Fredrik Wersäll, president i Svea Hovrätt och Per E Samuelson, advokat

*

Programmet verkar bli väldigt spännande imorgon också. Då är jag med.

Annons