What. The. Hell? Jag skall släppa det här nu men jag måste bara citera Björn Wimans fantastiskt nedlåtande drapa mot rättssamhällets behandling av Anna Odell. Wiman har synbarligen inte ens läst den dom han kritiserar eftersom han konsekvent hänvisar till fel domstol. Men inte skall man väl låta en sådan futtighet stå i vägen.  

Bättre jag låter chefen beskriva sin inställning själv.

Rubriken på hans artikel är redan klassisk: ”Reptilhjärnornas revansch”. Kursiveringarna är mina.

”35 kronor. Det är alltså skälet till att en svensk konstelev nu förklaras som kriminell av en svensk domstol. Det är givetvis – som jag skrev när åtalet väcktes i våras – farsartat. Och på ett annat sätt djupt oroande.
Domen får i och med detta nämligen en vidare syftning, som i längden hotar all form av undersökande journalistik och annan oortodox samhällsgranskning.
[…]
Denna typ av aktioner måste ett öppet samhälle acceptera. Stockholms tingsrätt har i stället skickat en viktig signal om att det öppna samhället sluter sig.
Är domen också en del i en större repressiv tendens i samhället? Det finns skäl att tro det. Jämför till exempel med när en svensk konstnär senast stod inför rätta, nämligen Mikael Richter som 1997 hade målat en ”pusshållsplats” på gatan. Åklagaren brydde sig den gången inte ens om att skaffa bevisning och Richter frikändes i samband med rättegången.
I dag krävs hårdare tag för att tillfredsställa reptilhjärnan hos en rasande ursprungsbefolkning.”

 

Uppdaterat: Det där med en rasande ”ursprungsbefolkning” och deras hjärnor har snurrat i mitt huvud (min reptilhjärna?)hela natten. Sveriges ursprungsbefolkning är samerna, som sanneligen fått sin beskärda del av kränkningar från förment bildade personer genom åren. Vad har Wiman emot samer? Varför är just samerna arga? Och vad är det med just deras hjärnor han kommit på?  Det finns historiska exempel på hur det kan yttra sig när man skall analysera just ”ursprungsbefolkningarnas” hjärnor. Försöker Expressen Kultur att återupprätta Anders Retzius eller Herman Lundborgs anseende? Skämt åsido: Vad är det egentligen som hänt med kultursidorna?

 

 

Annons