Häromdagen satt jag i soffan och bläddrade i Negropontes bok Being Digital. Den ansågs ju så framsynt och, öhm, modern när den kom i mitten på nittiotalet. Herregud vad det har hänt saker sedan dess. Allt tal om AOL, telefax, och e-postens globala möjligheter; all storögd framtidstro som inte var långt ifrån 1950-talets tankar om att vi snart alla kommer att ha flygande bilar; alla visioner. Being Digital har åldrats tre generationer på 15 år. Men ett kvardröjande intryck är  ändå optimismen. All utveckling i Being Digital är, mer eller mindre, framsteg. Allt blir bättre med Det Digitala.

Annolunda tecknas bilden i vår tids motsvarigheter. Harvard Law-professorn Jonathan Zittrain har skrivit en bok om Internet som, för att vara skriven av juridikprofessor, innehåller ganska litet juridik men väldigt mycket ”food for thought”. Zittrains Internet är inte samma nyttiga glädjemaskin som Negropontes. Men det är inte heller någon dystopisk skildring av framtidens digitala samhälle som Zittrain levererat. Internet är som samhället i övrigt: Man får ta det onda med det goda.

The Future of the Internet – and How to Stop It kan laddas ned och läsas alldeles gratis under en creative commons-överenskommelse. Jag har bara precis börjat läsa men rekommenderar den redan nu.

Hittas här.

Annonser