Enligt SvD och DN så har ett mjukvaruföretag köpt The Pirate Bay för sextio miljoner kr. Det lär bli diskussion. Stämmer det så låter det som att köparen får mycket varumärke för pengarna. Men det finns en möjlig juridisk aspekt av detta också. Inför hovrättens prövning av TPB-målet så var en av de frågor som jag sett fram mest att få ordentligt genomlyst den om skadeståndets jämkning (nedsättning). I tingsrätten avfärdades den lättvindigt. Principfrågan om det över huvud taget är möjligt med s.k. allmän jämkning i immaterialrättsliga fall tycks oklar. Likaså hur det faktum att det (enligt tingsrättens bedömning) var fråga om 1) ett uppsåtligt brott som 2) är osjälvständigt och tämligen ”långt från” huvudbrotten”.
Men en allmän jämkning förutsätter att det är ”oskäligt betungande” att kräva av den skadeståndsskyldiga betalar full ut. Om försäljningen inbringar de i tingsrätten dömda de summor som nu tidningarna talar om är det knappast oskäligt betungande att låta beloppen stå sig. Om det nu inte är så, som Peter Sunde idag berättar, att ägandet av bolaget redan lämnat deras händer – en något diffus uppgift.
Dessutom verkar det ostrategiskt att släppa den här nyheten inför hovrättsförhandlingen när TPB-gänget hela tiden framhållit att det inte finns vinstintressen bakom deras agerande. (Nu kan kanske just skadeståndsskyldigheten vara en anledning till försäljningen men det verkar i sådana fall obetänksamt att göra klart affären innan rättegången nått sitt slut.)
**
Fler på detta spår här .
7 kommentarer
Comments feed for this article
juni 30, 2009 den 8:55 f m
Sten Sture
Just frågan om vinstintresse slog även mig när jag först läste om försäljningen.
Utöver att åtalet mot dem kan stärkas ytterligare är det väl inte omöjligt att skadeståndet faktiskt blir större?
juni 30, 2009 den 11:27 f m
rasmus
@Sten Sture
Så bara för att de åtalade plötsligt eventuellt (Peter Sunde säger faktiskt att de inte kommer få några pengar i sina egna fickor) har pengar så ska det bli möjligt att få ännu större skadestånd än de fantasisummor som redan utdömts?
juni 30, 2009 den 11:37 f m
Sten Sture
rasmus:
Tingsrätten ansåg det styrkt att det förelåg ett vinstintresse. En försäljning för 60 miljoner ger naturligtvis ytterligare stöd för detta. Kärandesidan yrkade högre skadestånd än vad den slutligen tilldelades i domen.
Sammantaget är alltså svaret på din fråga ja.
juni 30, 2009 den 12:23 e m
Jörgen L
Med tanke på hur seriös det verkar som att köparen varit i samband med tidigare affärsrelationer så skulle jag bli förvånad om det verkligen slutar med att de får några pengar.
Det hela ser mest ut som en scam för att manipulera kursen på GGF’s aktie.
juni 30, 2009 den 12:56 e m
Elisabeth
rasmus,
OM tingsrätten jämkat skadeståndet med hänsyn till betalningsförmågan (och målsäganden överklagat i skadeståndsdelen) är svaret JA.
juni 30, 2009 den 4:57 e m
beholderost
Det är väl bara att konstatera att de inte riktigt förstår juridik
januari 29, 2012 den 9:50 e m
Läsvärt | Alienus Visuals Blog
[…] Mårten Schultz: Försäljning med implikationer […]