Så kom då den nyhet som man väl hoppades allra mest på att slippa. Den senaste veckans medierapportering svepte in de flesta i enade förhoppningar om att den försvunna flickan, som genom ett mirakel, skulle vara välbehållen. Så blev det inte. Helt vidrigt.  

Samtidigt så är det lätt att äcklas av det syndabockstänkande som bildas lika snabbt som nyheten placeras på löp med spekulativa rubriker. Polisen har tämligen snabbt här fått tag på den skyldige, tycks det som i alla fall (har har ju erkänt). Det måste ha varit omtumlande för de inblandade poliserna, även poliser lär känna av stundens tragedi. Men i DN får man en annan bild av polisens arbete.

Polisen kunde ha räddat Englas liv” är förstarubriken på DN.se just nu. Det är uppdagandet att den misstänkte personen varit misstänkt för ett tidigare mord som givit upphov till rubriken. Om polisen redan under hösten gripit den misstänkte hade han inte kunnat mörda flickan. Så ser tidningarnas orsaksförklaring bakom rubriken ut. En orsakssambandsförklaring som inte skulle hålla i ett rättsligt sammanhang.

Det är möjligt att det finns anledning till kritik. Men är det inte litet väl snaskigt att redan dagen efter att den verkliga förövaren gripits, efter en av allt att döma solid polisinsats under letandeprocessen, börja söka efter andra syndabockar. För det fall media är ute efter någon att hänga borde väl 42-åringen själv kunna räcka. I alla fall i några dagar.

***

Vissa tragedier går det inte att kräva ut ansvar för, inte tillräckligt i alla fall. Vissa saker förblir delvis oförklarade – moraliskt, rättslig, psykologiskt. Syndabockstänkandet är fienden till insikten om tragedin. 

Annonser