Idag meddelar tidningarna alltså att Pirate Bay stoppats i Danmark. Med anledning av detta och den allmänna proportionalitetsdiskussion som detta aktualiseras så plockar jag upp och reviderar ett inlägg ur kommentarsfältet nedan som jag själv skrivit vid ett tidigare tillfälle (då med anledning av Napster).
Nu har Jan Guillou sällat sig till de upphovsrättsförespråkare som kallar den illegala fildelningen för stöld. Eller, han kallar i alla fall de som byter filer med varandra för tjuvar och det är väl det samma som att anklaga dessa för stöld. Samma argument hördes nyligen av Liza Marklund (elakt kommenterat av Oscar Swartz – krönikan finns inte på nätet). Två av de författare som tjänar mest på sina upphovsrätter sätter ned foten. Men fildelning är fortfarande inte stöld. Och upphovsrätt är inte äganderätt. I alla fall inte i klassisk mening.
Det finns ofta en esoterisk glidning i diskussionen om äganderätt hos många av upphovsrättens försvarare. Till att börja med så innefattar äganderätten, i den juridiska snarare än den filosofiska bemärkelsen, betydligt mer än vad vissa upphovsrättsförespråkare vill förmedla. Det sägs således att en äganderätt innefattar dels nyttjanderätt, dels en rätt att överlåta och en rätt att förstöra.
Så kan man formulera sig om man vill definiera äganderätten snävt.
Men äganderätten innebär egentligen så mycket mer, till exempel innebär den en rätt att få nyttja egendomen i fred (se t ex europakonventionens första artikel, första tilläggsprotokollet – en artikel som f ö även täcker mer begränsade rättigheter). I de flesta fall innebär äganderätten också en rätt att fritt disponera över egendomen, t ex genom att hyra ut den. Men den enda äganderätt när det gäller t.ex. dvd-skivor är, enligt upphovsrättsförespråkare, rätten till den enskilda skivan. Rätten att förfoga över den enskilda saken.
Varför då?
Varför berättigar den särskilda egendomstypen dvd-skivor och andra slag av liknande egendom sådana långtgående undantag från den traditionella äganderätten?
Inskränkningar i förfoganderätten går naturligtvis att reglera i avtal, på samma sätt som det finns överlåtelseförbud när jag köper en stereo på avbetalning. Men i praktiken görs det ju inte några sådana inskränkningar vid skivförsäljningar. I alla fall har aldrig jag sett till några sådana avtal när jag handlat skivor, vare sig i butik eller på nätet. Som det tidigare framhållits är det viktiga vilket avtal som konkret ingåtts mellan köparen och säljaren. Om det som avtalsinnehåll ingår att köparen icke äger förfoga över varan genom att exempelvis lägga ut dess innehåll på nätet, så är det ett avtalsbrott om köparen gör det. Då kan han drabbas av sanktioner, närmare bestämt (i första hand) de sanktioner som avtalet stipulerar. Problemet hur man skall fastställa avtalsinnehållet är vid köpet av en dvd-skiva. Det duger naturligtvis inte att ena parten enbart påstår att det skulle vara ett införstått villkor att det är förbjudet att distribuera musiken vidare. Det skulle vara som om köparen post factum påstår att avtalet innefattar en garanti att musiken på skivan är bra. Det är ju nämligen så tråkigt att musiken ofta visar sig vara sämre än man trodde vid inköpet när man kommit hem med den. Avtalsinnehåll blir villkoret bara om det omfattas av båda parternas vilja att ingå avtalet.
Så varifrån kommer de avtalsvillkor som förbjuder användaren att t.ex. lägga ut en skiva på nätet?
Skall man vara konsekvent borde äganderätten innebära att den som köper skivan därmed har rätt att förfoga över saken och dess innehåll på vilket sätt han vill, så länge det inte är brottsligt. Avsteg kan göras i lag. Men då är det fråga om just avsteg, ett avvikande från en huvudprincip. Som sådant måste det motiveras och motivet kan inte rimligen vara något annat än att skydda en rättighet som väger tyngre än köparens äganderätt.
Vilket är då den rättighet som väger tyngre än äganderätten? Ja, om man skall hårdra det så är det upphovsmannens rätt att få sälja sin produkt mer än en gång. Det är inte upphovsmannens rätt att få sälja t.ex. sin musik som skyddas, utan hans rätt att få sälja sin musik om och om igen. Upphovsmannens rätt att få sälja sin musik flera gånger väger dessutom tydligen så tungt, att det anses rimligt att införa begränsningar även i andra på sätt och vis mer grundläggande rättigheter. Som Nicklas Lundblad har visat har amerikanska myndigheter gått så långt att de fängslat personer för att de berättat hur man kan gå till väga för att kringgå ett kopieringsskydd – blotta yppandet av sådan information ansågs strida mot upphovsrätten. Man kan därtill tänka sig andra rättighetskonflikter som står på lut, t ex föreningsfriheten, för det fall att Napster-användarna börjar organisera sig i mer traditionella föreningsformer.
Är det inte snarare så att upphovsrätten, i sin nuvarande och framför allt blivande form, kränker köparens äganderätt till musiken, riskerar att kränka yttrande- och tryckfrihet och i allmänhet får anses som en anomali i en liberal rättighetskatalog?
15 kommentarer
Comments feed for this article
februari 4, 2008 den 3:10 e m
Snubbe
Bra kommentar.
Vi har lagar som reglerar vad vi har rätt att göra. Ska man inskränka på folk rättigheter måste man skriva kontrakt och även om man skriver kontrakt så är det tveksamt om det ens gäller om det inskränker individens fundamentala rättigheter (eller bryter mot lagen).
Bara för att ett skivbolag tycker att de kan göra som de vill med lagen, så har vi en lag som ska följas.
februari 4, 2008 den 3:59 e m
Kille
Du skriver ju så tydligt ”Det sägs således att en äganderätt innefattar dels nyttjanderätt, dels en rätt att överlåta och en rätt att förstöra.”
När du köper musik, dataprogram, film köper du NYTTJANDERÄTTEN. Du får m a o lyssna på musiken, titta på filmen eller använda dataprogrammet.
Men du får inte sälja innehållet eller hindra ägaren att sälja innehållet. Eller hyra ut innehållet utan hyreskontrakt från ägaren.
Om du kopierar tanken i musiken, boken, filmen, eller varumärket – då kallas det plagiat. Typ Rolexkopior.
Om du klonar innehållet – då är det en piratkopia. Vanligt i Asien.
Om du lägger ut innehållet på Pirate Bay – tja, det är väl närmast ett sorts olovligt förfogande.
Åsidosätter man dessa fundament – ja då kan man lika gärna åsidosätta all äganderätt. Om jag inte brukar min bil just nu, vad är det som hindrar grannen att nyttja den, och sedan ställa tillbaka den? Jag nyttjar ju den inte själv för tillfället. Då lider jag ju ingen skada, eller?
Och varför ska immateriell äganderätt bara begränsas till konstnärliga verk? Jag skulle ju kunna sätta upp serviceboxar för banken så det inte blir så längt att gå för butiksinnehavarna. När jag sedan känner för det skulle jag kunna banka in. Bra service.
Eller varför inte börja tillverka plastkort för att betala med. Amerikansk Express låter väl bra? MästarKort.
Eller sedlar! Fan va coolt! Jag ska ha King Kong på hundralapparna.
Eller kanske lägga upp en blogg, typ martenschultz. blaha. com, lägga upp tankar om fotboll och yttrandefrihet. Ingen skulle väl ta illa upp?
Eller en tankesmedja, Timbo, låter väl bra? Frihet på ett nytt sätt? Liberalt som sjutton. Bara du inte inskränker på min frihet, typ.
Sluta raljera! Vaddå lag? Det finns ju inte någon lag som inskränker min frihet att lägga ut material, eller?
JO! På varje verk finns den lilla finstilta ”All rights reserved”. När man köper en CD underförstås att man ställer upp på den lagtexten. Jurister brukar fatta det finstilta, det underförstådda. Finns närmare 67 000 000 träffar på begreppet på Google. Där kan man också ta reda på mer om vad man får och inte får.
Och det är ju inte så svårt egentligen? Ska Microsoft fortsätta att utveckla operativsystem krävs att någon vill köpa. Eller Pfizer. Eller Guillou.
För yttrandefrihet är väl i grunden något annat än stöld?
februari 4, 2008 den 4:17 e m
billy r
Kille: Om jag bara köpt nyttjanderätten när jag köpt mina skivor, varför får jag då inte plastbitarna ersatta nu när den digitala informationen på de äldsta börjar tappa i kvalitet? Jag har ett 50-tal ospelbara cd-skivor hemma men har ändå betalat för nyttjanderätten att använda innehållet på dem.
februari 4, 2008 den 4:54 e m
Jonas e
kollade vad det stod på baksidan på en dvd, där står det att jag inte får kopiera den ens för enskilt bruk, hoppas inte de får några pengar då man köper toma dvd skivor.
februari 4, 2008 den 6:44 e m
Jur stud
Kille>> Att plagiat, piratkopia och uppladdning via pirate bay är ”fundament” (inom vad?) – det var häftigt. Och att det var texten på cd-omslaget som gör det olagligt att fildela – det var ju ännu häftigare! Och att jag bara har nyttjanderätt till alla mina skivor, så att skivbolagen när som helst kan ta tillbaka dem – det var så häftigt att jag nästan börjar tro att du bara hittar på.
februari 4, 2008 den 8:02 e m
Anonym
Kille,
jag förstår vad du säger. Min invändning byggde på det att så många förespråkare för upphovsrätten vill påstå att denna rätt är en äganderätt. Men det är den ju inte.
Kanske kan man hävda att det finns en grund i överenskommelsen. Men gör det verkligen det? Kräver inte en överenskommelse att två viljor faktiskt möts, att köparen och säljaren vill samma sak?
M
februari 5, 2008 den 5:48 f m
Ur spår! « Onsdag
[…] läsning på opassande, Texplorer, Rosetta Sten, Mårten Schultz. Publicerat av onsdag Arkiverad i […]
februari 5, 2008 den 8:30 f m
jymden
Är det inte frågan om rätten att kopiera ett objekt som regleras? Den rätten tillkommer endast upphovsrättsinnehavaren eller den som han tillåter. Därav det engelska uttrycket copyright, som bättre illustrerar frågan.
När frågan diskuteras utifrån ”den lilla plastbiten”, dvs cd-skivan blir det lätt fel. Det är ju helt lagligt att gå i på närmaste bibliotek och låna skiva efter skiva och kopiera in dem i datorn. Om du låter någon/några/många kopiera från din dator är det olagligt. Mycket konstigt men ett utslag av att juridiken inte hängt med tekniken.
Men vem är det som förser oss med mp3spelare, datorer, cd-skivor och allt annat som gör det möjligt att spara och ”sprida” allt detta skyddade material? Granska t.ex. Sonys produktsortiment! Snacka om att bita sig i svansen!
februari 5, 2008 den 9:20 f m
Upphovsrätt och äganderätt « Nonicoclolasos
[…] och äganderätt Publicerat 5 februari 2008 av nonicoclolasos Denna text av Mårten Schultz är obligatorisk läsning: Är det inte snarare så att upphovsrätten, i sin […]
februari 5, 2008 den 3:57 e m
Mary
Är det denna krönika av Liza Marklund du inte fann – hon skrev två… jag vet inte vilken som var dummast faktiskt.
http://www.expressen.se/kronikorer/lizamarklund/1.1021135/skapa-sjalva-lata-parasiter
februari 6, 2008 den 12:28 e m
aberg
”Ska Microsoft fortsätta att utveckla operativsystem krävs att någon vill köpa. Eller Pfizer. Eller Guillou.”
Okej… vi delar in det här påståendet i de tre beståndsdelar som är intressanta.
1) Microsoft.
http://www.linux.org/
Bra, då behövde vi inte prata mer om det.
2) Pfizer
Det är intressant att notera att Pfizers ensamrätt på en framtagen produkt bara gäller i 10 år, inte livstid +70. En regel som (för att tala med Lessig) uppkommit endast för att säkerställa att ingen kan göra mot Disney vad Disney gjorde mot H C Andersen och Bröderna Grim.
Kom tillbaka när upphovsrätterna har nivellerats.
3) Guillou
Om Jan Guillou tycker att han får för lite pengar från sin skapande verksamhet är han helt och hållet fri att upphöra med den. Jag ser ingen som helst förlust i det. Samma sak gäller för övrigt Paulo Cohelo, Doris Lessing, August Strindberg (om han inte varit död), Stephen King eller Terry Pratchett. Som kreatör ska du bara hålla på så länge du känner att du får ut någon form av tillräcklig tillfredställelse av ditt skapande, pekuniär eller annan. Så länge hjärtat inte är med kan du lika gärna låta bli, det kommer någon och ersätter dig längre fram.
februari 9, 2008 den 12:13 e m
Alfa
Stöld kanske det inte är men när man får nyttja, och i vilken omfattning, finns det ju regler på. Fildelar man lite hursomhelst till vem som helst är det kanske inte stöld i ren juridisk mening (nej, det är det ju inte) men väl en inskränkning. Proportioner kan man ju alltid tala om. Jag tycker det synd att inte fler immaterialtättare bloggar eller uttalar sig i denna aktuella fråga. Upphovsrättens vänner har tex säkert en del åsikter och kan säkert ha bra förklaringar att ge. Du har nog rätt i det där med tysta jurister och att bloggande jurister betraktas som ofina, eller iaf som sådana som inte följer normen. Det är synd för att det är väldigt lätt att äpplen och päron blandas hej vilt iu debatten. Du gör således ett bra jobb!
februari 20, 2009 den 10:48 f m
Frihet på Internet kräver avsaknad av integritetskränkningar « Harald Åberg
[…] februari 20, 2009 at 10:48 f m (Mediakommentar, fildelning) (fildelning) Per Strömbäck, ansiktslös representant för “Dataspelsbranchen”, skriver på newsmill att äganderätten är en förutsättning för friheten på internet. Men det är så klart inte äganderätt Strömbäck talar om. Han blandar ihop den med upphovsrätten, som är en inskränkning av äganderätten. […]
augusti 23, 2010 den 11:43 f m
Upphovsrätt eller äganderätt? « Caspian Rehbinder
[…] Upphovsrätt eller äganderätt? Äganderätten är en grundläggande mänsklig rättighet, och vad många liberaler menar är en naturrätt – alltså en grundläggande rättighet på samma sätt som yttrandefrihet och informationsfrihet. Upphovsrätten står i direkt motsats till äganderätt. […]
november 27, 2010 den 5:19 f m
Mognad « Stenskott
[…] hittade rättighetsfilosofi från 2008 och följer med spänning hur Rasmus Fleischers rättighetskritik sprider sig. Jag kan tycka att […]