Trond Sefastsson, journalist och tidigare lärare vid JMK, anklagas för att ha tagit betalt för att driva dömda personers talan i tv-programmet Kalla fakta. Stämmer det är det naturligtvis ett etiskt övertramp av Aftonbladetmål-klass. Den etiska frågan prövas i första hand i journalisternas egna organ. Sefastssons arbetsgivare kan dessutom ha arbetsrättsliga åtgärder för ögonen om det inte visar sig att hela historien är ett falsarium. Även om man bara bedömer händelsen utifrån Sefastssons egna uppgifter så framstår omständigheterna som allvarliga – i vart fall finns det risk för att Sefastsson blandat samman sina uppdrag. (Sefastsson själv ser en konspiration.)

Men allt det där är ju småpotatis ur ett juridiskt perspektiv. Ur ett rättsligt perspektiv är den allvarliga anklagelsen den att Sefastsson skulle anlitat en torped för att ”få tyst” på en person. Om denna anklagelse stämmer är det här en helt sensationell historia. Ja, i sådana fall har Sefastsson skrivit både presshistoria och straffrättshistoria. Även den nu gjorda polisanmälan från de personer som betalat Sefastsson och känner sig blåsta kan utvecklas till spännande juridik.

I vilket fall är själva scoopet en källa till förhoppning om en ökad genomlysning av journalistkåren och deras metoder. Ibland vaktar i alla fall väktarna varandra. Bra där, Dick Sundevall. Som man säger i Solna.

***

Uppdatering

Förundersökning är nu inledd mot Sefastsson, berättar DN. Grävande journalister, föreningen alltså, vänder honom ryggen i ett pressmeddelande. Kallt.

Annonser